Vloerverwarming

Na een paar weken was de vloer droog genoeg om de vloerverwarming aan te brengen. Deze is aangelegd door Karbonik B.V.  Het is een modern en hoogwaardig elektrisch verwarmingssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van infrarood verwarming op basis van carbon; een natuurlijke en zeer comfortabele wijze van verwarmen met een laag energieverbruik.

Bovenstaande foto is met een warmtebeeldcamera gemaakt. Waar het geel-oranje is, staat de vloerverwarming aan, in het donkere deel staat het systeem uit.

Als onderlaag wordt eerst een 2cm XPS laag gelegd, direct op de carbonfolie komt de laminaatvloer.

Update Philippine

Het is snel gegaan in Philippine. Voor het nieuwe jaar is ingeluid, is de bouw voltooid en zijn de bouwers weer vertrokken. Zo snel kan het gaan met een houtstapelbouwhuis! Hieronder een impressie.

Nu heeft de vloer nog wat tijd nodig op te drogen. Ondertussen kan er betegeld worden in de keuken en badkamer. Dan de vloerverwarming en het laminaat en vervolgens het plaatsen van de keuken en badkamerelementen. Al een heel eind op weg dus!

In Philippine zit het dak erop

Er is heel hard gewerkt door de drie man sterke bouwploeg. Het hoogste punt is bereikt!  Nu wordt het dakbeschot waterdicht gemaakt met een damp-open spinvliesfolie. Daarop wordt het ventilatie-en draagframe voor de stalen dakplaten gemonteerd.

Stapelen gestart in Philippine

Maandag kwam de eerste van de twee vrachtwagens met flinke pakketten met logs aan in Philippine. Daarna werd direct gestart met het neerleggen van de eerste laag houtlogs en het stapelen van de volgende lagen. Nu op donderdagavond worden de contouren al duidelijk zichtbaar.

 

Fundering gelegd in Philippe

Terwijl in de fabriek in Haapavesi de logs gezaagd worden, is in Philippe een begin gemaakt met de bouwwerkzaamheden. De fundering ligt klaar om over een aantal weken de logs op te gaan stapelen.

 

 

 

Bijgebouw Elst gerealiseerd

In Elst werd vorige week de laatste hand gelegd aan het bijgebouw. Het heeft verschillende gebruiksdoeleinden ter vergroting van het woon- en leefgenot. Er is een dubbele carport voor twee auto’s, een overdekte zitruimte en een berging met zolder. Er is in stijl gekozen voor dit Finse bijgebouw naast de bestaande, dertig jaar oude Finse logwoning.

Zie hieronder voor het resultaat. Wij wensen de eigenaren er veel plezier mee!

Project Oosterwold opgeleverd

Na maanden hard werken was het zover: in Oosterwold werd gisteren tot volle tevredenheid het Aikido-Yogacentrum en het woonhuis opgeleverd op het gewenste afwerkingsniveau. De eigenaren gaan zelf nu verder met afwerken. Wij wensen hen veel succes met hun onderneming en geluk in hun nieuwe huis.

   

  

Meer lezen

In Elst wordt flink gebouwd

Vorige week donderdag kwam de vrachtwagen uit Finland in Elst aan met het pakket hout voor het bijgebouw. Vrijdag gingen de mannen aan de slag en nu, een week later, is het hoogste punt bereikt.

Houtbouw heeft de toekomst

Vorig jaar verscheen de documentaire Houtbouwers’ van VPRO Tegenlicht. Een goede tip om te kijken als je geïnteresseerd bent in het bouwen met hout.

Bekijk hier de documentaire ‘Houtbouwers’ (45 min.)

De ASN bank besteedt aandacht aan deze documentaire in haar Goedgeld magazine. Lees hier het artikel ‘De toekomst is van hout’

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er in 2030 één miljoen woningen worden gebouwd, maar het huidige bouwen met beton overschrijdt de milieunormen. Is houtbouw de oplossing?

Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij.

Maar er is een alternatief: bouwen met hout. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 óp. Tevens kan met CLT ‘prefab’ veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden, kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton’.

Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn?

Er wordt immers ook gepleit voor het ‘met rust laten’ van de natuur, en om minder bomenkap. Is er überhaupt wel genoeg areaal voor de voor houtbouw benodigde productiebossen? En moet ‘natuur’ wel op deze manier worden gecommodificeerd?

We leggen de vragen voor aan o.a. de Britse architect Andrew Waughgroot voorstander van meer houtbouwZijn Londense bureau Waugh Thistleton Architects loopt wereldwijd voorop in bouwen met CLT en voert ook al grootschalige sociale woningbouwprojecten uit met het nieuwe wondermateriaal. Is dat een voorbeeld voor Nederland? (bron: VPRO.nl)